søndag den 11. februar 2018

En virksomhed

En virksomhed er en organisation, der udøver økonomisk aktivitet (f.eks. producerer og sælger varer) eller gennemfører investeringer, oftest med det formål at akkumulere overskud. Virksomheden muliggør adskillelse af ejerskab og ledelse. En mindre virksomhed med aktiviteter kaldes også for et firma. Personer, der starter virksomheder, kaldes ofte iværksættere.

Ejerskab


En virksomhed kan være ejet af private eller af staten eller begge dele. Der findes dog ideologier, bl.a. varianter af marxistiske ideologier, der mener, at alle virksomheder skal være ejet af staten.

Hæftelse


De forskellige virksomhedsformer (etableringsformer) adskiller sig bl.a. ved, om nogen udenfor virksomheden hæfter for dennes forpligtelser. En ledelse vil naturligvis hæfte, hvis den handler groft uansvarligt - hæftelsen er den sikkerhed tredjemand her udover har. En hæftelse kan sikres yderligere ved sikkerhedsstillelse, garanti-erklæring, kaution eller pantsætning.

Aktie- og anpartsselskaber


Aktieselskaber og anpartsselskaber er selvstændige subjekter - der er som udgangspunkt ikke nogen, som hæfter for forpligtelser. Disse virksomheder er derfor under særlig lovregulering, f.eks. pligtige til at indberette ledelse, udarbejde regnskaber og lade disse revidere.

Andelsselskaber og foreninger


Andelsselskaber og foreninger har som udgangspunkt ingen ekstern hæftelse. Andelsselskaber er kendetegnet ved at være styret af kunder eller leverandører. Foreninger kan drive virksomhed; da vil der ikke være nogen hæftelse.

Interessentskaber, kommanditselskaber


I interessentskaber hæfter alle ejerne; i et kommanditselskab vil der være en komplementar, som hæfter fuldt ud (komplementaren kan dog være et andet selskab med begrænset formue og hæftelse).

Ingen kommentarer:

Send en kommentar